tisdag 29 oktober 2013

Erfarenheter av Punkt-till-Punkt anslutning med 2 stycken Ubiquiti NanoStation M2 (1,1KM)

En bekant har ett gammalt hus(sommarställe) som ligger långt ut på landet utan fast förbindelse, dock med 1,1KM fri sikt till en annan bekants hus där internet finns. Vi fick en idé i för en tid sen att vi skulle koppla upp det gamla huset på något sätt så man kan övervaka det remote.

En produkt som var intressant i sammanhanget var NanoStation från företaget Ubiquiti
http://www.ubnt.com/nanostation
Den finns i flera varianter men vi var mest intresserade av NanoStation M2 som egentligen är en helt vanlig accesspunkt men som är optimerad att användas över långa avstånd (som 1,5KM och från vissa källor även mer) M2 till skillnad från M5 använder 2,4Ghz bandet (M5=5Ghz) och min tanke var att ju lägre frekvens ju stabilare koppling.

Vi började med att mäta ut avståndet med hjälp av Google Earth
Vi kunde se att det var cirka 1168,31 Meter mellan husen samt att sommarhuset var i 132,52 graders riktning. Höjdskillnaden var minimal så vi tog inte så stor hänsyn till det då dom skulle monteras på ungefär samma höjd också.

Den första Nanostationen konfigurerade vi som en AP och den andra som en klient(station på Ubiquiti språk) enligt den här guiden: http://www.youtube.com/watch?v=__xzHnK6IVs Det skapar en layer2 förbindelse mellan husen med en gemensam broadcast domän.

Monteringen skedde med medföljande buntbant på ett befintligt maströr och vi riktade in ca 132 grader med det här precitionsinstrumentet

Bild på installationen

Sedan åkte vi till sommarhuset och den installationen ser ut såhär
Till en början hade vi ingen kontakt alls men efter att ha justerat kanalbredden till 20Mhz deaktiverat kanalskiftning och låst till kanal 6 (2437MHz), manuellt låst sändningseffekten till 10dBm så fick vi signal(jag deaktiverade även properitära Ubiquiti funktioner i felsökningen och lämnade dom avslagna när det fungerade)

Efter det följde lite ovetenskapliga tester så fick vi följande resultat.

  • Delay över länken var max 3ms
  • Throughput när vi förde över en fil med hjälp av FTP var ungefär 6-8Mbit (strax under 1MB/s)
  • Några minuters internetradio utan några störningar
  • Ett videosamtal med hjälp av Skype genomfördes med god kvalitet.
Nu får vi se hur dom klarar vintern men jag har goda förhoppningar då arbetstemperaturen är specad 70+ till -20 men jag har läst om fall där dom klarat ner mot 40- grader utan problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar